Urter, eteriske oljer og graviditet

lavendel

Flere og flere blant oss begynner heldigvis å bli oppmerksomme på fordelene med naturlige produkter fremfor syntetiske, og dette er generelt en god ting. Men naturen er ikke bare snill og ufarlig, og selv om produktene er aldri så økologiske og naturlige, så er det ikke dermed sagt at de er like bra i alle situasjoner – spesielt ikke om du er gravid eller ammer. Urter og eteriske oljer har ofte en effekt på hormonene i kroppen, og det kan lønne seg å lese ekstra godt bakpå pleieproduktenes innholdsfortegnelse om du er gravid, spesielt i ditt første trimester. Her har du tre urter du bør unngå i svangerskapet.

Lavendel (Lavandula Angustifolia)

Lavendel regnes blant de tryggeste urtene og oljene man kan bruke, men ingen regel uten unntak: denne påvirker nemlig hormonsystemet ved å etterlignde østrogen. Faktisk viste det seg at tre små gutter utviklet bryster etter å ha brukt produkter tilsatt lavendel, nettopp av denne grunnen. Er du gravid, bør du la hormonsystemet være mest mulig i fred spesielt i det første trimesteret, og unngå lavendel i størst mulig grad.

Man tror også at det kan være den naturlige økningen av østrogen som gjør at mange opplever svangerskapskvalme. Om du allerede er kvalm, kan det derfor være lurt å legge vekk lavendelen en stund.

Rosmarin (Rosmarinus Officinalis)

Rosmarin tilsettes veldig ofte i naturprodukter fordi den har en naturlig konserverende effekt. Dette er vel og bra om man ikke er gravid, men det skremmende faktum er likevel at rosmarin tradisjonelt har blitt brukt som abortfremmende middel, og at den i dag benyttes blant annet for å sette i gang menstruasjonen om denne er forsinket.

Forskning viser dessuten at bruk av rosmarin kan påvirke sjansen til å bli gravid, da den kan hindre egget i å implanteres etter befruktning.

Rosmarin regnes for å være trygt i små doser (for eksempel som krydder på lammesteiken) eller i sterkt fortynnet tilstand, men den er også klassifisert som “possibly unsafe” i USA, på grunnlag av manglende dokumentasjon. Jeg råder deg derfor til å være svært forsiktig med å bruke naturprodukter tilsatt rosmarin på daglig basis dersom du er gravid.

Tetre (Melaleuca Alternifolia)

Tetre har i likhet med lavendel østrogenlignende effekt på kroppen, og dette i seg selv bør være god nok grunn til å la disse produktene ligge mens du er gravid. I tillegg antyder dyreforsøk at tetreolje demper naturlige rier, og at den dermed også kan gi potensielle komplikasjoner under fødselen.

Det er antagelig ingen grunn til panikk om du oppdager at det finnes litt lavendel i sjampoen din eller om ansiktskremen er konservert med rosmarin, men det kan lønne seg å ta en titt på helheten i skjønnhetsregimet ditt. Om du ser at noen av disse urtene eller oljene går igjen i produkter du bruker ofte og mye, så kan det være lurt å begrense bruken av akkurat disse eller finne noen andre produkter som kan erstatte dem frem til svangerskapet er over.

Denne artikkelen er skrevet kun for å informere, og ikke for å gi deg medisinske råd. Forfatteren er verken lege eller aromaterapeut. Rådfør deg med din lege om du er i tvil angående din eller barnets helsetilstand.

Creative Commons License photo credit: Daniel Ngu

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 kommentarer til “Urter, eteriske oljer og graviditet”

  1. RT @Jeanette_F: Nettopp skrevet på @barnavnaturen Urter, eteriske oljer og graviditet http://bit.ly/gcC33M

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by anitahusevaag. anitahusevaag said: RT @Jeanette_F: Nettopp skrevet på @barnavnaturen Urter, eteriske oljer og graviditet http://bit.ly/gcC33M [...]

Legg igjen en kommentar

Obs! Reklame vil bli slettet, dersom du ikke er en av våre annonsører.
Klikk her for informasjon om hvordan du kan annonsere hos oss!

CommentLuv Enabled