Sunn samsoving

samsoving

Hei! Hvis du er ny her, kan det hende du vil abonnere på RSS-feeden. Takk for besøket! :)

Barn har til alle tider, i alle kulturer, sovet sammen med foreldrene sine. Det er kun de siste 200 årene eller så, her i vår kultur, at barn forventes å sove i egen seng fra de er babyer. Det skjedde nemlig noe når først kristendom utviklet seg til en aversjon mot kroppskontakt og arvesynd, og kvinnesak deretter utviklet seg til en trang til å selvstendiggjøre barna fra de var knøttsmå. Men kanskje resten av verden har skjønt noe vi har glemt?

For selv om det har skjedd mye med kulturen vår, så har det faktisk ikke skjedd så mye med oss, rent evolusjonsmessig sett. Faktisk er vi mer eller mindre sammensatt på samme måte som vi var da vi var steinalderfolk, og dette blir tydelig når man ser at spedbarn fortsatt er ustyrt med griperefleks i hender og føtter, og fallrefleks som gjør at hun slår ut og inn med armene om hun føler at hun mister balansen og faller. Begge disse refleksene henger igjen fra den tiden hvor hun måtte klamre seg fast i mammas pels.

Når det gjelder søvn, er det også et velkjent faktum at babyer mer enn gjerne sover inntil mammas eller pappas varme hud – og for mange foreldre er det også sånn at det er kjempevanskelig å legge fra seg den sovende, lille, nydelige bylten. Likevel har vi altså lært oss til at det er sånn det skal være. Man skal være sterk og streng og ikke la seg tvinne rundt lillefingeren, for da blir jo barnet bortskjemt, må vite, til tross for at det strider mot både foreldrenes og babyens instinkter.

Det er store fordeler med å samsove med barna sine. For det første er det det åpenbare faktum at det er enklere å amme en baby som ligger 10 cm unna deg, enn å stå opp, gå over gulvet, løfte opp babyen, amme, legge ned babyen igjen, gå tilbake og forsøke å sove et par timer til før babyen igjen skal ha pupp. Om man samsover går dette mer eller mindre automatisk, fordi du responderer på barnets første knyst nesten i halvsøvne. Ingen av dere behøver å våkne skikkelig, og det er gull verdt når du er sliten etter svangerskap og fødsel fra før av.

For det andre betyr kroppskontakten at din melkeproduksjon vil stimuleres. Desto hyppigere du ammer, og desto mer kroppskontakt du får med babyen din, desto fortere vil melkeproduksjonen din komme igang.

Denne kroppskontakten gjør nemlig at både du og babyen din produserer mer av hormonet oxytocin, som virker beroligende og nærmest saliggjørende i noen tilfeller. Dette er også en medvirkende faktor til at dere sover bedre begge to, og samtidig er det en svært virkningsfull stressdemper. For hver gang babyen våkner og begynner å gråte uten å finne deg, vil stresshormonet kortisol stige i den lille kroppen. Dette er ikke farlig om det skjer sjelden og i få minutter om gangen, men ved et varig høyt nivå av dette hormonet hemmes hjerneutviklingen. Derfor er kroppskontakt så viktig fra babyen er knøttliten, og samsoving er en god måte å sikre denne nærheten på.

Om du velger å samsove, er det visse retningslinjer som må følges for å sikre babyens trygghet.

  • Du må aldri samsove med babyen din om du har drukket alkohol eller tatt medisiner som gjør deg mindre årvåken enn ellers.
  • Du kan ikke samsove med babyen din om du røyker, da dette er en risikofaktor for krybbedød.
  • Babyen skal ha sin egen, lette dyne, slik at han ikke står i fare for å kveles under din.
  • Sengen må være sikker, og det må ikke være mulig for babyen å bli klemt mellom sengen og madrassen, eller mellom madrassene.

Du bør også sikre enden på sengen sånn at babyen ikke kan trille ned på gulvet i løpet av natten. Mange løser dette enkelt ved å enten skyve sengen inn mot veggen, eller ved å sette en sprinkelseng inntil sengen din.

Les også Landsforeningen for Krybbedød sin brosjyre om babyens sovemiljø her.

Mer informasjon om barn og søvn kan finnes her.
Creative Commons License photo credit: traveling.lunas

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

Legg igjen en kommentar

Obs! Reklame vil bli slettet, dersom du ikke er en av våre annonsører.
Klikk her for informasjon om hvordan du kan annonsere hos oss!

CommentLuv Enabled