Slik blir du gravid: kosthold

gronnsaker

Hei! Hvis du er ny her, kan det hende du vil abonnere på RSS-feeden. Takk for besøket! :)

Noen av oss ser ut til å få det til med en gang, uten engang å prøve på det. Andre må vente lenger før de ser de etterlengtede strekene på graviditetstesten, og selv om det oppleves urettferdig, så er det dessverre bare en del av naturen dette også – det går ikke alltid slik vi hadde tenkt.

Det sies at på hvert samleie har man bare 25% sjanse for å bli gravid, dersom man treffer blink på eggløsningen. Derfor kan det gå en stund fra du begynner å prøve til du faktisk unnfanger en baby, uten at det nødvendigvis er noe galt. Dette er også grunnen til at man oppfordres til å forsøke i et års tid på egenhånd før man oppsøker legehjelp og pr definisjon regnes som ufrivillig barnløs.

Dette betyr ikke at du står maktesløs uten å kunne hjelpe naturen litt på vei. Det er mye du kan gjøre for å øke sjansene dine for å bli gravid, og en av disse tingene er å endre kostholdet ditt.

For kostholdet ditt har nemlig mye å si for fruktbarheten. Ikke bare er det vanskeligere å bli gravid om du har høy BMI, men det øker også sjansene for at noe vil gå galt under svangerskap og fødsel. Dessuten er det også sånn at det kan være vanskelig å få hjelp til IVF (prøverør) om man er overvektig, nettopp fordi at sjansene for resultat blir mindre. Derfor bør du gjøre det du kan for å gå ned i vekt dersom du sliter med å bli gravid.

Et annet aspekt av kosthold og det å bli gravid, er at du faktisk trenger en hel rekke vitaminer, mineraler og så videre for å fungere optimalt. Dette gjelder også hormonsystemet ditt. Sørg for å spise grønnsaker hver eneste dag, de vil hjelpe deg å fylle opp lageret av jern, sink, c-vitaminer og andre ting du trenger. Du kan se en liste over 7 helt vanlige matvarer som hjelper deg å booste fruktbarheten din her.

Om du har PCOS eller et ugreit hormonsystem av andre grunner, kan det være det hjelper å bytte over til steinalderkost eller lavkarbo. Saken er at karbohydrater omdannes til sukker i kroppen vår når de fordøyes, slik at blodsukkeret stiger. Og når blodsukkeret stiger, vil kroppen sende ut insulin i blodet for å regulere det og få nivået ned igjen. Insulin er et hormon, og når blodsukkeret er høyt det meste av tiden (fordi du spiser karbohydrater flere ganger om dagen, i forholdsvis store mengder), så vil dette dermed påvirke hormonsystemet ditt.

Kanskje vil det også forstyrre det, slik at du ender opp med å få uregelmessige menstruasjoner og andre ting som gjør det vanskelig å bli gravid. En av bieffektene av å ha et høyt insulinnivå i blodet, er at også det mannlige kjønnshormonet, testosteron, øker i blodet ditt. Det er dette som forstyrrer hormonsystemet, og som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.

En annen ting du bør være oppmerksom på, er at transfett også kan forstyrre eggløsningen og dermed også syklusen din. En studie fra Harvard konkluderte med at inntak av transfett faktisk kan øke sjansen for infertilitet med vanvittige 70%, og det er god grunn til å begynne å lese bakpå matvarene før du kjøper dem. Transfett, selv i ganske små mengder, kan nemlig føre til eggløsningsproblemer hos ellers friske kvinner, og det viste seg at 4 gram i et normalt kosthold med 2000 kalorier om dagen var nok.

Transfett finner du i fritert mat som pommes frittes og fiskepinner, i potetgull som er laget med visse typer oljer (solsikkeolje er ok), og i matvarer som generelt er laget for lang holdbarhet, som kjeks, småkaker og posemat. Disse vil antagelig være merket med “delvis herdet fett” på baksiden av produktet.

Det beste du kan gjøre kostholdsmessig for å bli gravid, er dermed å lage det meste av maten din selv, fra naturlige råvarer. På denne måten vil du få i deg masse vitaminer og mineraler, samtidig som du får større mulighet til å unngå både dårlige karbohydrater og transfett.
Creative Commons License photo credit: René Ehrhardt

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv Enabled