Naturlige midler mot influensa

solbaer

Hei! Hvis du er ny her, kan det hende du vil abonnere på RSS-feeden. Takk for besøket! :)

Det hostes, harkes og nyses over det ganske land, og influensaviruset er over oss som en snøstorm. Elendigheten synes ganske enkelt ingen ende å ta for mange. Heldigvis er det ting man kan gjøre for å beskytte seg eller å dempe symptomene om de først kommer, om man ikke klarer å styre helt unna smitten alle forsøk til tross.

Det første du trenger å vite er at influensaviruset er luftbårent, i motsetning til forkjølelsesvirus som smitter som dråpesmitte. Dette betyr i praksis at om du puster inn infisert luft, så kan du få influensa.

Med denne kunnskapen i bakhodet, kan du kanskje klare å berge noen familiemedlemmer om du først får smitten i hus. Er det snakk om influensa, så er luft stikkordet ditt. Sørg for å lufte godt, spesielt på soverommet hvor den syke sover. Resten av familien bør oppmuntres til å være så mye utendørs som mulig, ikke bare for å unngå sykdom, men også for å bygge opp immunforsvaret ved hjelp av frisk luft og aktivitet.

Du kan også rense luften med eteriske oljer. Både eukalyptus og peppermynte er antibakterielle og antivirale, og de  har begge den egenskapen at de virker slimløsende – to fluer i en smekk, med andre ord. Eukalyptus virker dessuten feberdempende, og den friske duften bidrar til at man føler seg litt mer oppkvikket og frisk.

For å spre oljene utover i rommet, kan du bruke en oljebrenner. Hell litt vann i skåla, og drypp 4-6 dråper eterisk olje oppi, før du tenner et telys og setter under. Snart sprer den friske, gode og rensende duften seg ut i rommet, og klarner opp i luftveiene til dem som oppholder seg der. Har du ikke oljebrenner, kan du blande vann og noen dråper eterisk olje i en vanlig spruteflaske og bruke som luftfrisker.

Om du er så heldig å ha et badekar, kan du også bruke eteriske oljer i et varmt bad. Du kan enkelt lage et provisorisk badesalt ved å ta en håndfull havsalt og tilsette noen dråper eukalyptus og peppermynte før du strør det ut i det varme badevannet.

Merk: Peppermynte skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer, og eukalyptus passer ikke for små barn. Generelt skal barn kun ha halv mengde eterisk olje i forhold til voksne, altså kun 2-3 dråper om gangen. Ta kontakt med aromaterapeut om du er i tvil!

Om du ammer, har du en kjempefordel nå hva barna dine angår. All smitte du selv utsettes for vil sette ditt eget immunforsvar i gang, og antistoffene du lager mot viruset går over i morsmelken din. På denne måten hjelper du barnets immunforsvar til å takle smitte og sykdom, så amm så mye du kan. Du kan også spørre større barn om de vil ha litt morsmelk i sykdomsperiodene – det virker for dem også.

Honning er også et naturmiddel som med fordel kan brukes i forkjølelses- og influensatider. Et forsøk i USA viste faktisk at barn som fikk honning hostet mindre enn barn som fikk hostesaft (husk at barn må være over ett år før du gir honning), så dette kan være vel verdt å forsøke! Honning er dessuten bakteriedrepende og immunforsvarsstyrkende og regnes for å være et naturlig antibiotikum, så smør godt på brødskiva, bruk den i teen eller lag honningristede mandler, og kos deg med god samvittighet.

C-vitaminer antas å styrke immunforsvaret, så her er det også å kjøre på. Du visste sikkert at appelsiner er rike på C-vitamin, men visste du at brokkoli faktisk har enda mer av det? Kiwi er også en sikker vinner, som også slår appelsinen når det kommer til C-vitamin, og solbær antas å både kunne bekjempe infeksjon og styrke immunforsvaret.

Hva med å ha masse brokkoli til middag, eller skjære den opp i små buketter og lage en god dipp med pepperrot? Pepperrot er nemlig også svært rik på C-vitaminer, i tillegg til å ha blitt brukt mot for eksempel bronkitt og bihulebetennelse.

Denne artikkelen er skrevet kun for å informere, og ikke for å gi deg medisinske råd. Forfatteren er verken lege eller aromaterapeut. Rådfør deg med din lege om du er i tvil angående din eller barnets helsetilstand.
Creative Commons License photo credit: mwri

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 kommentarer til “Naturlige midler mot influensa”

 1. Lene says:

  Kom over siden din da jeg prøvde å lete etter litt hjelp på nettet….

  saken er den at jeg er syk, men føler feberen er borte i dag… nå er jeg bare slapp i kroppen, og hoster endel…
  Ute i hagen har vi fått et massasjebad, men det er delte meninger om det vil gjøre formen bedre eller dårligere… og siden jeg febrilsk vil bli helt i form til i morgen, så har jeg ikke turd å bade enda..
  Noen mener at bakteriene i kroppen aktiviseres og formen blir dårligere av varme bad/dusj, mens andre mener kroppen har godt av det..

  har du et svar på det?
  Lene´s last blog ..SkjeraMy ComLuv Profile

 2. Jeanette says:

  Jeg kan egentlig ikke gi deg råd, siden jeg ikke er kvalifisert helsepersonell, men jeg tenker at det viktigste når du er syk er at du føler deg under omstendighetene vel. Du burde kanskje ikke ta varme bad om du har feber, men jeg synes i alle fall at varme bad gjør godt for en kropp som er stiv og støl av hosting og nysing.

  God bedring! :)

Legg igjen en kommentar

Obs! Reklame vil bli slettet, dersom du ikke er en av våre annonsører.
Klikk her for informasjon om hvordan du kan annonsere hos oss!

CommentLuv Enabled