Naturlig intervall mellom barnefødsler

naturlig intervall mellom barn

Hei! Hvis du er ny her, kan det hende du vil abonnere på RSS-feeden. Takk for besøket! :)

Som du sikkert allerede vet, så beskytter amming mot befruktning så lenge visse vilkår er tilstede. For det første må barnet være under 6 måneder, og for det andre må du fullamme. Ammingen må også være selvregulert, og du må ikke ha fått tilbake menstruasjonen ennå.

Samtidig vet vi at barn i andre kulturer og hos pattedyr som ligner oss, ammes til de er betraktelig eldre enn de gjør her. Gjennomsnittet i verden i dag er 4 år, men det er grunn til å tro at vi egentlig er designet til å die frem til immunforsvaret er ferdig utviklet. Det skjer når de første jekslene kommer, i 5-6årsalderen.

Med disse to tingene i bakhodet, kan vi så gå til !Kung-stammen, den siste stammen med mennesker som fortsatt lever som jegere og samlere, og som derfor tjener som eneste referanseramme for menneskenes naturlige liv. Studier her har vist følgende:

Anthropologists watched these people with stopwatches and found that the babies and toddlers were nursing an average of two minutes every 15 minutes, and the mothers were conceiving at about 35 months. KILDE

Med andre ord: Kungkvinnene ammer sine barn hyppig, faktisk så ofte som hvert kvarter, og de blir gravide igjen når barnet er omtrent 3 år gammelt. Dette resulterer dermed i at det blir i underkant av fire år mellom barna.

La oss ta denne tanken litt videre, og knytte tilknytningsprosessen inn i dette. Disse barna har hatt ubegrenset tilgang på mamma hele sitt liv, og deres tilknytningsprosess blir derfor ikke forstyrret  av adskillelser. Barna har fått gå gjennom den naturlige, universale utviklingen fra pretilknytning da de var babyer, seperasjonsangstfasen da de var ca 7-8 måneder gamle, og til sist videre over i den fasen hvor en solid og fysisk tilknytning går over til å bli mer abstrakt og emosjonell av natur.

En treåring har blitt selvstendig. Om du nå tenker på den såkalte “trassalderen”, så har du rett – dette er selve løsrivelsesprosessen rent psykologisk sett, og inntrer i 2-4 års alder, avhengig av barnets generelle modenhet. Barnet trenger ikke lenger full tilgang på mamma, og først da er familien helt klar for å få en ny, liten baby.

!Kungkvinnene begynner avvenningsprosessen når de blir gravide med nestemann, når førstemann er ca tre år gammel. Her skal det dog også legges til at dette gjerne fører til søskensjalusi og vonde dager for førstemann, når han først må gi slipp på trøsten han fant i puppen, og deretter plassen sin ved siden av mamma i senga om natta.

!Kungkvinnene tror nemlig at det er skadelig for et stort barn å drikke morsmelk som er tiltenkt babyer, og at større søsken dermed står i fare for å bli svært syke om de fortsetter å amme. Dette vet vi ikke er sant, så for oss kan det være et alternativ å amme gjennom svangerskapet, og tandemamme (amme to barn på en gang) den første stunden etter at babyen har blitt født. På denne måten kan noe av søskensjalusien dempes.

Det samme ser vi også hos sjimpanser: Apemammaen ammer sitt avkom frem til hun blir gravid igjen, vanligvis ca fem år etter at den første babyen ble født.

Med andre ord er vi designet for å amme vårt avkom frem til vi blir gravide igjen (og kanskje enda lenger), forutsatt at vi følger “ammeoppskriften” og fortsetter å amme hyppig selv etter at barnet har begynt å spise fast føde. Både barnets immunforsvar og tilknytning, samt behovet for å spre barnefødslene utover i tid tilsier at alt dette henger sammen, og at det kan være fornuftig å lytte til naturens stemme når du bestemmer deg for å få flere barn.

Minst fire år mellom barnefødsler ser ut til å være sånn det fra naturens side var tiltenkt.
Creative Commons License photo credit: Jenniferschwalm

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails

................................................................................................................................................

Har du fått dine gratis tips til hvordan du kan rengjøre hjemme ditt naturlig ennå?

Meld deg på nyhetsbrevet, og få dette samt andre nyttige tips direkte til din mailboks!................................................................................................................................................
Du kan legge igjen et svar, eller trackbacke fra din egen side.

4 kommentarer to “Naturlig intervall mellom barnefødsler”

 1. Blogg: Naturlig intervall mellom barnefødsler http://bit.ly/e2CyqD

 2. Marianne Røed says:

  Føst vil jeg bare si at jeg ivrig leser av bloggen din. Deler stort sett dine oppfatninger og finner mye god info her. Supert!

  Jeg vet ikke hvor personlig du ønsker å være på bloggen, men jeg hadde syns det vært veldig interessant om du ville dele egne erfaringer rundt det du skriver om. Jeg har selv en datter på 2 år som enda ammes. Og hun gir ingen tegn på å ville slutte med det snarlig :) Hun begynte i barnehage når hun var 1,5 år, og det var tøft på mange måter. Både for meg og henne. Men ser jo at hun har hatt veldig godt av det også, blitt tryggere på andre voksne og barn, mer sosial etc. I tråd med dette innelgget kommer vi til å vente med nr 2 til hun er 3-4 år og kanskje tandemamme om det fortsatt er aktuelt.

 3. Anonymous says:

  Takk for fin kommentar! :)

  Jeg har debattert akkurat dette en stund selv, men har kommet frem til at hensynet til jenta mi må gå foran behovet for folkeopplysning – det er ikke fair mot henne å gjøre henne til en posterunge for sin mors ideologi, på en måte, spesielt ikke siden dette potensielt er noe hun kan komme til å bli mobbet for i fremtiden. Det er mange ennå som mener at amming bare er for babyer, så jeg velger å beskytte henne i størst mulig grad, og heller skrive om faktaopplysningene, forskning som gjøres og så videre.

 4. Grontvann says:

  Det skjønner jeg veldig godt! Men om du er komfortabel med å dele erfaringer på mail setter jeg STOR pris på det. Send evt da til grontvann@gmail.com.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv Enabled