Guide til naturlig familieplanlegging

Sperm approaching egg

Hei! Hvis du er ny her, kan det hende du vil abonnere på RSS-feeden. Takk for besøket! :)

Er du skeptisk til å dytte kroppen din fulle av kjemiske hormoner, eller vil du gjerne øke sjansene for å bli gravid til det optimale? Uansett kan naturlig familieplanlegging være til hjelp. Kunsten er å kjenne kroppen din godt nok til å vite når et samleie mest sannsynlig kan føre til unnfangelse og graviditet, slik at du kan handle (eller ikke) deretter!

Basaltemperatur

Hormonene styrer kroppsvarmen din, selv om du antagelig ikke merker det selv. Dette kan du bruke til din fordel når du skal kartlegge syklusen din og finne ut av når du egentlig har eggløsning. Etter at egget har sluppet taket, begynner nemlig eggstokkene dine å produsere hormonet progesteron – og dette forårsaker at temperaturen din stiger ca 0.2-3 grader. Du kan således finne ut når du har eggløsning ved å ta temperaturen hver morgen på det samme tidspunktet, mens kroppen din fortsatt er i hvilemodus.

For å holde styr på tallene, kan du legge inn temperaturen din i et skjema du finner på FertilityFriend. Dette programmet er gratis, og hjelper deg å regne ut ikke bare eggløsningen, men også statistikk over sykluslengde, lutealfase og andre ting som kan være greit å ha oversikt over – spesielt om det kommer til det punktet at du må oppsøke lege for å få hjelp til å bli gravid. Da er denne informasjonen gull verdt.

Livmorsekret

Utfloden din vil endre seg gjennom syklusen, og varierer mellom halvtørr, kremete, vandig og slimete. Det er nettopp det siste du skal se etter når du ser etter eggløsningstegn: når utfloden din oppfører seg som seig eggehvite, så er det et ganske sikkert tegn på at kroppen din har noe i gjære. Du kjenner det kanskje når du tørker deg etter å ha vært på do, men du kan også stikke en ren finger opp i skjeden og hente ut litt derfra om du er i tvil. Kan eggløsningsslimet strekkes mellom to fingre uten å brytes, så kan du føre det opp som eggløsningstegn.

Livmortappen

Om du først velger å føre fingeren inn i skjeden på eggehvitejakt, kan du også kjenne etter hvordan livmortappen er. Dette kan være litt tricky, for det fordrer at du vet hvordan den faktisk oppfører seg gjennom hele syklusen – ellers vil du jo ikke ha noe å sammenligne med. Derfor kan det lønne seg å bruke litt tid på å bli kjent med akkurat denne, kanskje hittil ukjente, delen av kroppen. Tommelfingerregelen er dog “SHOW” – Soft, High, Open, Wet – altså myk, høyt plassert, åpen og våt. Merk deg også at livmortappen kan oppføre seg ganske individuelt – undertegnede sitt eksemplar er alltid “SLOW” isteden, akkurat på det tidspunktet… :lol:

Andre tegn

I tillegg til basaltemperatur, livmorsekret og livmortapp, så kan det være andre ting som kan gi deg et hint om hvordan ting ligger an. Kanskje blir brystvortene litt ekstra følsomme ved eggløsning, kanskje du kjenner stikninger i siden, og kanskje du får litt ryggsmerter og magemurringer også akkurat da. Alle disse tingene bør du skrive ned (for eksempel i FertilityFriend), sånn at du lettere kan se mønsteret og om det er regelmessighet i det. For det er først da du kan begynne å stole på denne metoden godt nok til å klare deg uten prevensjon.

Risiko og feilberegninger

Dette regnes som en forholdsvis sikker metode, men risikoen er alltid der for at selv den mest regelmessige og stabile menstruasjonssyklus kan gi en eggløsning et par dager før eller senere, sånn at du KAN bomme. Om du er uregelmessig til vanlig, kan dette gi deg litt system i galskapen – kanskje du aldri har eggløsning før dag 18, for eksempel, og da har du i alle fall noe å forholde deg til.

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 kommentarer til “Guide til naturlig familieplanlegging”

 1. Elise says:

  Takk for spennende innlegg! Jeg lurer på om du har tips til hvor jeg kan kjøpe termometer som viser to desimaler?

 2. Jeanette says:

  Det er ikke sikkert at du trenger det, selv om det er optimalt. Selv har jeg bare brukt med en desimal, og det har holdt i massevis for meg, men ellers kan du prøve dette. :)

 3. Elise says:

  Takk Jeanette, da skal jeg teste med vanlig termometer med en desimal.

 4. Jeanette says:

  Lykke til! :)

Legg igjen en kommentar

Obs! Reklame vil bli slettet, dersom du ikke er en av våre annonsører.
Klikk her for informasjon om hvordan du kan annonsere hos oss!

CommentLuv Enabled