Et naturlig kosthold

jordbaer

Er du i tvil om hva du skal tro på av slankekurer, kostholdsfilosofier og retningslinjer for hva og hvordan du bør spise? Lavkarbo, lavkalori, lavfett, vegetariansk, ikke-vegetariansk, kjøtt, ikke-kjøtt… man kan bli forvirret av mindre. I tillegg så ser jo kroppen ut til å ha helt sine egne meninger om hva som er best, for etter noen måneder på lavkalori vil man virkelig lengte etter søt mat – og etter noen måneder på lavkarbo kan det være at lysten på bare en ren salat og ikke noe annet vil bli ganske sterk.

Så har man fanatikere i alle grøfter, som mener at sitt kosthold er det rette. Men hva om de alle har rett? Bare ikke samtidig?

Dyr som lever fritt i naturen er aldri overvektige og de lider sjeldent av livsstilssykdommer. Hemmeligheten deres er at de lever på det naturen til enhver tid gir dem.

Vi er også dyr i den forstand at vi ikke er planter, men vi har rotet oss vanvittig langt unna den naturlige livsstilen vi er designet for å ha. Vi har laget oss frysere, fabrikker, e-stoffer, lastebiler, fly og andre ting som påvirker hvilken mat vi har tilgang på, og utvalget i dag har skrekkelig lite med naturlige sesonger å gjøre!

Spørsmålet vi må stille oss er:

Hva ville vi spist i en naturlig verden?

Vi kan begynne med våren, med sine spirer og grønne skudd. Brennesleskudd, geiteramsskudd, løvetannblader, bjørkeblader… alt dette inneholder store mengder med vitaminer og klorofyll, og de har også utrensende effekt på kroppen. Det er akkurat det vi trenger etter en lang vinter, etter lang tid på lavkarbo med mye kjøtt og fett. Man kan jo si mye pent om animalske produkter, men miljøgifter og så videre har det med å akkumulere desto lengre opp i næringskjeden man kommer, og naturen sørger for en fin kur mot akkurat dette. Grønne planter og vekster kickstarter systemet igjen etter vinteren, og gir ny energi. Friskt fjellvann ville smakt som den nydeligste drikke etter å ha drukket smeltet snø, og den sprø, friske smaken av grønne blader ville vært akkurat det kroppen lengtet etter på dette tidspunktet.

Etterhvert som det blir varmere og dagene blir lengre, vil aktivitetsnivået vårt også øke sakte, men sikkert, og sommeren gir oss i sin visdom søte frukter og bær slik at vi skal ha tilgang til rask energi når vi er i aktiv sommermodus. Den siste halvdelen av sommeren bugner naturen over av jordbær, kirsebær, glassepler og andre deiligheter vi kan plukke og spise, sammen med friske, gode grønnsaker. Vi ville spist lite og ofte, og plukket med oss et eple her og en solbærkvist der. Etter alt det grønne og sprø på våren, ville det smakt nydelig med myk sødme og saft!

Deretter kommer høsten, med de virkelig sene karbohydratene. Kornet høstes og lagres, og vi begynner å legge på oss igjen for å forberede oss på vinteren. Når innhøstingen er over, begynner jo også mer passive dager for de fleste av oss. Og kombinasjonen passivitet og karbohydrater betyr at vi ville begynt å legge på oss igjen for å forberede oss på vinterkulda.

Om vinteren ville vi gått lavkarbo. Kornet må spares på, ellers kan det bli en vanskelig senvinter, men til gjengjeld ville vi jaktet på denne tida. Og dyra vi jakter, har gjort som årtusengamle instinkter forteller dem: de har spist seg opp til vinteren, og de er feite og gode. For oss betyr dette masse godt kjøtt og fett, og det betyr at vi ville behøvd å spise sjeldnere og likevel holdt oss mette. En kjempefordel om snøen rekker opp til låra!

Og sånn går omtrent sesongene.

Kroppen vår ville også naturlig ha lengtet etter akkurat den riktige maten på akkurat det riktige tidspunktet. En høstkveld med en varm kopp solbærtoddy høres omtrent riktig ut, ikke sant? Det er fordi kroppen din helst vil gire ned til vinteren og feite seg litt opp for å klare den bedre! På motsatt side er det deilig med en frisk salat etter en lang vinter med julemiddager, feit ribbe, kraftige medisterkaker og det ene med det andre, og kroppen er helt klar til å rense ut gugge av systemet og få ny energi nå som resten av naturen våkner til liv igjen.

Om du vil slanke deg, og du responderer på én kostholdsfilosofi og ikke en annen, kan det være at du bare har bommet på årstiden. Og hvis for eksempel lavkalori funket fint først, men du sluttet å gå ned i vekt etter en stund, så kan det være at du rett og slett bør følge på sesongene og heller gi kroppen din litt mer søt frukt og bær gjennom sommeren.

Vi er også så forstyrret i kostholdsrytmen vår at det er mulig det tar litt tid å komme i balanse igjen. Men det er i alle fall verdt et forsøk!

Stikkord for sesongene er som følger:

Vår mot sommer: Salat, spirer, grønne smoothier, lavkarbo, raw food

Sommer mot høst: Fruktsmoothier, saft, bær, frukt og grønnsaker, middels raske karbohydrater, raw food

Høst mot vinter: Korn, rotgrønnsaker, sene karbohydrater

Vinter: Kjøtt, fett, nøtter, lavkarbo

Erdbeere
Creative Commons License photo credit: tiegeltuf

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 kommentarer til “Et naturlig kosthold”

 1. Svanemor says:

  Spennende!:)
  Svanemor´s last blog ..Et fint øyeblikkMy ComLuv Profile

 2. Marianne says:

  Mange fine tanker her. Jeg svinger i grunne mellom de ulike kostholdsretningene som du beskriver, litt etter humør og magefølelse. Men har aldri egentlig tenkt over at det kan ha med årstidene å gjøre. Nå på våren og forsommeren har det for eksempel gått mye i grønne juicer og smoothies! Morsomt :)

 3. magnus says:

  Interessant blogg, som jeg først nå er blitt oppmerksom på.
  Men det var litt artig at det er jordbær som er avbildet på en side som handler om sunnhet. Jordbær er nemlig den veksten som det oftest er funnet rester av sprøytemiddel, (i over 90% av prøvene). Folk flest blir sjokkert når de får vite at bæra kan selges/etes kun 3 dager etter siste sprøyting!!!

 4. Jeanette says:

  Godt poeng, magnus. Det kommer mye mer om dette når sesongen nærmer seg og det blir mulig å dyrke ting ute selv. ;)

Legg igjen en kommentar

Obs! Reklame vil bli slettet, dersom du ikke er en av våre annonsører.
Klikk her for informasjon om hvordan du kan annonsere hos oss!

CommentLuv Enabled